Zum Inhalt springen
16 September 2025

Welkom in het lambiekcafé

De tijd lijkt er geen vat op te hebben en de kelder puilt uit van Oude Geuze, lambiek komt er uit de stenen kruik en bij elk vol glas hoort een sappig verhaal. Welkom in het authentieke lambiekcafé.

Maar wat maakt een café nu écht tot een lambiekcafé? Dat vroegen we aan Johan ‘Wanne’ Madalijns, voorzitter van De Lambikstoempers. Die vereniging reikt elk jaar de Gouden Lambikstoemper uit aan een horecazaak met een groot hart voor lambiek.

Wanneer mag je een café een lambiekcafé noemen?
Wanne Madalijns: “Wij hanteren een aantal criteria. Authenticiteit is belangrijk: liefst een oude volkskroeg, met houten tafels en banken, en een kachel die in de winter brandt. Maar dat hoeft niet doorslaggevend te zijn. Ook modernere cafés kunnen zich profileren als écht lambiekcafé. Dan speelt vooral het tweede criterium, het aanbod.”

“Een lambiekcafé heeft uiteraard een stevige bierkaart, met geuze, lambiek, kriek en andere fruitbieren uit Lambiekland. Vroeger kon een cafébaas nog zeggen: ‘ik heb ze allemaal’. Vandaag is dat bijna onmogelijk, er zijn zóveel nieuwe brouwers en stekers bijgekomen, en dat is uiteraard een goede zaak. Het is dan aan de cafébaas om een mooie selectie te maken, met zeker voldoende Oude Geuze, Oude Kriek en lambiek.”

“Ook de presentatie telt. Bier hoort uit het juiste glas te komen, netjes en met kennis van zaken geschonken. En een fles geuze die ontkurkt wordt met een oude kurkentrekker… dat geeft meteen extra charme.”

“Tot slot is de kennis van de cafébaas cruciaal. Kan hij iets vertellen over de rijke brouwtraditie van de streek? Kent hij de geschiedenis van de brouwerij of stekerij? Vertelt hij met passie en liefde voor het product? Dat is waar een echt lambiekcafé voor staat.”

Vind je die cafés makkelijk in Lambiekland?
“Jazeker. Niet alleen in Lambiekland zelf, maar ook ver daarbuiten. Twintig jaar geleden stond geuze amper op de kaart. Vandaag is de vraag groot, en de kwaliteit blijft hoog. Ook de jeugd heeft de Oude Geuze ontdekt, en de cafés spelen daar graag op in.”

Waar begin je op zo’n uitgebreide kaart?
“Zelf kies ik meestal voor de frisheid van een jonge Oude Geuze. Die hoeft niet oud te zijn, integendeel. Natuurlijk heb ik al flessen van veertig jaar oud geproefd. Maar is dat de moeite waard om ze zolang te laten liggen? Voor mij niet.”

Die oude flessen zijn duur. Wordt geuze een luxeproduct?
“Neen, hoor. Een Oude Geuze is een kwaliteitsproduct, maar helemaal niet duur. Koop je een zeldzame fles die vele jaren oud is, dan betaal je uiteraard meer: exclusiviteit en stockagekosten hebben hun prijs. Maar soms wordt het overdreven, vooral door buitenlanders die flink betalen voor een oude fles waarvan je op de foto al ziet dat hij niet meer goed kan zijn. Mijn tip? Hou het bij een gewone, jonge Oude Geuze. Dat is al een heerlijke belevenis op zich.”

We zochten tien lambiekcafés uit waar ze met plezier de kelder in duiken om jou de perfecte geuze, lambiek, kriek of ander fruitig lambiekbier te schenken. Mét kennis van zaken. We maakten de selectie op basis van een goede spreiding over Lambiekland.

  1. Café ’t Parlement - Klinkaert 10, 1500 Halle
    Uitbaters Frank en Mina zitten in de harten van de Hallenaren met hun uitgebreide selectie van whisky, rum en bovenal een enorme kaart lambiek- en geuzebieren.
     
  2. Café Sint-Anna - Herdebeekstraat 174, 1701 Dilbeek
    Gemoedelijk volkscafé met een gezellig terras in de schaduw van de befaamde Sint-Annakerk.
     
  3. Café De Vierhoek - Langestraat 127, 1741 Ternat
    Elias Vanvaerenbergh en Arn De Vos ontvangen je vol enthousiasme in hun volkscafé in Wambeek. Je bent als Wambekenaar, fietser, wandelaar of toevallige passant altijd even welkom in hun levendige, lichtbruine kroeg met zonneterras.
     
  4. In De Oude Smis van Mekingen - Jan Baptist Cardijnstraat 10, 1600 Sint-Pieters-Leeuw 
    In De Oude Smis van Mekingen in het Leeuwse gehucht Mekingen is een begrip. In dit iconische lambiekcafé, waar de tijd is blijven stilstaan, schuif je mee aan voor een babbel en een glas lambiek of geuze.
     
  5. Bij Gust in Sint-Martens-Lennik - Dorp 19, 1750 Lennik
    Onder de toren van de Sint-Martinuskerk baat Bernadette het authentieke Bij Gust uit. Hier geen toeters of bellen maar een rechttoe rechtaan authentiek volkscafé met een uitgebreide kaart lambiek, geuze- en kriekbieren.
     
  6. De Kluis in Buizingen - Nachtegaalstraat 128, 1501 Halle
    In het pittoresk café van Sonja in Buizingen ben je altijd welkom voor een lekkere lambiek, geuze of kriek.
     
  7. In de Verzekering tegen de Grote Dorst - Frans Baetensstraat 45, 1750 Lennik
    De iconische herberg aan het kerkplein van Eizeringen is één van de oudste gebouwen van het dorp en heeft één van de meest uitgebreide geuze- en kriekselecties ter wereld. Kurt opent op zondag en op feestdagen.
     
  8. Café Onder de Toren -  Ninoofsesteenweg 151, 1670 Pepingen
    Gezellig dorpscafeetje in het centrum van Pepingen waar patron Sander je met veel plezier ontvangt.
     
  9. Café Het Vijfde Wiel - Kerkstraat 1, 1755 Pajottegem
    Gelegen nabij de kerk op de “plosj” van Oetingen, kan je Café Het Vijfde Wiel het best omschrijven als een gezellig dorpscafé met naast lokale bieren een heuse kriek & geuze kaart.
     
  10. Café Terlindenhof - Terlindenstraat 13, 1540 Pajottegem
    Op de grens tussen Herfelingen en Heikruis vind je Café Terlindenhof, een echt Pajots volkscafé omringd door rust en natuur. Het café blinkt uit in een groot aanbod aan streekproducten waaronder lambiek- en geuzebieren, kazen en andere versnaperingen.