Naar inhoud springen
20 augustus 2025

3x Happen en Trappen 

Trappen, stoppen, eten. Trappen, stoppen, eten. Trappen, stoppen, eten. Nee hoor, we vallen niet in herhaling. Dat is in een notendop het smakelijke concept van ‘Happen & Trappen’. Je fietst in een lus door een prachtig landschap en bij elke stop krijg je een ander gerechtje met streekproducten voorgeschoteld waarmee je weer vol energie op de fiets springt. In Vlaams-Brabant zijn er drie routes die je doen watertanden. Dus: pomp je banden op, smeer je ketting en vertrek met een gezonde eetlust. Tijd om te ‘Happen & Trappen’!

Vrienden genieten van een etentje met streekproducten

De Witte Goudroute langs witloof & asperges – 43 km

Tijdens deze smakelijke fietsroute ontdek je meer over de geschiedenis, teelt en vooral de smaak van de iconische witte goud groenten: witloof en asperges. Ze gedijen ideaal in het landschap van Noord Dijleland: chefs in Kortenberg, Haacht, Boortmeerbeek, Kampenhout en Steenokkerzeel gaan er graag mee aan de slag. 

Wie dacht dat heerlijke asperges zomaar uit de grond schieten, vergist zich. Het duurt wel drie jaar voordat een aspergeplant geoogst kan worden. De lekkerste asperges komen net uit de grond piepen en koop je rechtstreeks bij de telers. Piepen mag je gerust letterlijk nemen: je herkent verse asperges aan het piepend geluid dat ze maken als je ze voorzichtig tegen elkaar aan wrijft.

Ook bij witloof vraagt de teelt tijd en zorg. De planten op het veld zijn niet eetbaar, het draait om de wortels. Die worden gerooid en krijgen een plekje in een warm witloofbed, afgedekt met aarde of geplaatst in water. Pas dan verschijnen de gegeerde witte kroppen. Alles begon trouwens met enkele opschietende wortels in een Brusselse kelder in de 19de eeuw. Wil je daar meer over weten? Ga dan zeker langs bij De Krop, het witloofmuseum in Kampenhout. 

Je route ademt geschiedenis, want je fietst langs de mooie jaagpaden van het kanaal Leuven-Dijle en de schutsluis van Boortmeerbeek. Beide dateren uit de 18de eeuw en vormen het perfecte decor voor een rustige rit. Je passeert ook Brouwerij Van Campenhout. Kris Smedts en Mieke Nijs bliezen de oude brouwerij nieuw leven in en brouwen er hun eigen Witlov-bieren. Nee, daar zit geen witloof in, maar de bieren zijn wel een ode aan de streek. Je proeft ze in het gezellige Labo Café, gevestigd in het voormalige brouwlabo. 

Praktisch 

  • Je begint de dag met koffie en gebak, fietst daarna naar het voorgerecht, geniet onderweg van een soep, schuift aan voor het hoofdgerecht en sluit af met een heerlijk nagerecht.
  • Je voorziet zelf een fiets, maar huren kan ook. Vind hier een fietsverhuurpunt.
  • Deze Happen & Trappen-route kost €47,95 per persoon. Geen fan van witloof en/of asperges? Meld het bij ‘dieetwensen’ wanneer je online reserveert.
  • Reserveren doe je hier.

Op ontdekking in Lambiekland: Zennevallei – 48 km

Met de Zenne als houvast trap je door de streek van de Brettanomyces Bruxellensis en Brettanomyces Lambicus. De wat? Het zijn wilde gisten die door de lucht zweven langs de oevers van de Zenne en je gidsen door Lambiekland. Al eeuwenlang zetten ze het spontane gistingsproces van lambiekbier in gang. Het geheim van dit unieke bier zit dus in de lucht én in de vingers van de gepassioneerde lambiekbrouwers.

Je start je tocht in het centrum van Halle, recht tegenover de Sint-Martinusbasiliek. Spring zeker eens binnen, want deze basiliek ademt geschiedenis. Dankzij de Zwarte Madonna groeide Halle uit tot een belangrijk bedevaartsoord. De glasramen vertellen het bijzondere verhaal, maar we lichten alvast een tipje van de sluier: de Madonna werd zwart door kruitsporen…

Op deze route mag een bezoek aan een legendarische brouwerij niet ontbreken. Brouwerij Boon, 3 Fonteinen of Oud Beersel: ze vertellen elk hun eigen verhaal. Wil je de passie, het vakmanschap en de liefde voor bier écht beleven, geniet dan van een rondleiding of proef een lambiek tussen twee fietsstops door.

Je trapt door het glooiende landschap van Beersel en Sint-Genesius-Rode, dwars door het Hallerbos,  wereldberoemd om het paarse tapijt van boshyacinten, en zo terug richting Halle. Je laatste stop is in het echte lambiekstoemperscafé Den Herberg, een warm, karaktervol café met lokale bieren zoals de Oude Geuze Devillé. En een lambiekstoemper? Dat is het stampertje waarmee vroeger een suikerklontje in een geuze of lambiek werd geplet. 

Praktisch 

  • Je begint de dag met koffie en gebak, fietst daarna naar de lunch en sluit af met een Lambiekbier met bijpassend hapje.
  • Je voorziet zelf een fiets, maar huren kan ook. Vind hier een fietsverhuurpunt.
  • Deze Happen & Trappen-route kost €41,95 per persoon.
  • Reserveren doe je hier.

Op ontdekking in Lambiekland: Pajottenland – 48 km

Tijdens deze fietstocht trap je door het glooiende landschap van Pajottegem, Lennik, Sint-Pieters-Leeuw en Pepingen. Ervaar de authenticiteit van het Pajottenland: uitgestrekte akkers, kleine dorpjes, groene valleien en elegante kasteeldomeinen. De hellingen kunnen af en toe pittig zijn, maar je inspanningen worden beloond met Bruegeliaanse landschappen en gezellige biercafés.

Voor de lunch hou je halt bij Paddenbroek, een horecazaak en plattelandscentrum ondergebracht in een oude hoeve met een moderne glazen overkapping. Het is een trekpleister voor fietsers en wandelaars die er niet alleen hun batterijen kunnen opladen (ook letterlijk, dankzij de oplaadkluisjes voor fietsbatterijen) maar ook op ontdekking kunnen gaan. Verken de ecologische proeftuinen, de hoogstamboomgaard met zo’n 200 fruitbomen en het toeristisch infopunt. Voor kinderen is er bovendien een natuurspeeltuin met plaats voor ravotplezier.

Even verder kom je langs lambiekbrouwerij Sako en geuzestekerij De Cam. Het verschil tussen lambiek en geuze? Simpel gezegd: lambiek is de basis, geuze de afgeleide. Lambiek wordt gebrouwen met water, gerstemout, tarwe en hop. Het mengsel, het ‘wort’, gaat naar een koelschip en wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Wilde gisten uit de omgeving nestelen zich in het wort en zetten zo een spontaan gistingsproces in gang. Na rijping op houten vaten ontstaat lambiek. Geuze ontstaat door jonge en oude lambiek te mengen en opnieuw te laten gisten op fles.

Het allermooiste kasteel van Lambiekland? Dat van Gaasbeek! Tijdens een bezoek kan je aansluiten voor een rondleiding. Een gids vertelt je dan spannende verhalen uit de 800 jaar oude geschiedenis, met onthoofdingen inbegrepen. Maar geen zorgen, vandaag is het er een stuk rustiger. Dat merk je bijvoorbeeld in de ommuurde Franse tuin en in de museumtuin. Mis zeker de unieke collectie fruitbomen in leivorm niet.

Praktisch 

  • Je begint de dag met koffie of thee, fietst daarna naar de lunch inclusief één Geuze, schuift aan voor een Plankske Geuze en sluit af met een Lambiekproevertje.
  • Je kan zelf een fiets voorzien of je kan er één huren bij Fietsverhuur De Spaak.
  • Deze Happen & Trappen-route kost €46,95 per persoon.
  • Reserveren doe je hier.