12 september 2025

Lambiekland zonder grenzen

Neen, de wilde gisten aan de oevers van de Zenne laten zich heus niet tegenhouden door een gewestgrens. Daarom vind je lambiekbrouwers en geuzestekers van hartje Brussel tot in Waals-Brabant. Dat maakt een bezoek aan Lambiekland alleen maar boeiender. En goed om weten: ook daar ontvangen brouwers en stekers je hartelijk in het Nederlands.

Een citytrip naar Brussel gepland? Dan ben je meteen al in Lambiekland. Ooit verdrongen de brouwerijen zich in de stad langs de oevers van de Zenne. Begin 20ste eeuw telde Brussel meer dan honderd brouwerijen, de meeste gespecialiseerd in lambiek.
Na een bezoek aan Manneken Pis of de Grote Markt hoef je daarom tot vandaag nooit ver te zoeken naar een frisse geuze. In toprestaurants én in bruine kroegen met houten banken en verweerde tafels zijn lambiek en geuze vaste waarden. Legendarische cafés als À la Mort Subite, À la Bécasse, Bier Circus, Monk en vele anderen tappen bier dat rechtstreeks uit de kelders van Lambiekland komt.

Lambiek op wandelafstand

Op amper acht minuten wandelen van de Grote Markt rijpt er al lambiek op houten vaten. Brouwerij Dansaert van Brussels Beer Project is de eerste nieuwe lambiekbrouwerij in de stad in meer dan vijftig jaar. Hier blijft het niet bij klassieke lambiek en geuze. Verwacht verrassende, experimentele creaties die traditie en innovatie combineren, speciaal gebrouwen voor een jong en nieuwsgierig publiek.

Wat dacht je van lambiek met Koji, wilde paddenstoelen of vergeten fruitrassen? Soms trekken de brouwers er op uit met hun mobiel koelschip, om op unieke plekken in de stad de microflora op te vangen die het bier een eigen karakter geven. De lambiek rijpt vervolgens in zorgvuldig gekozen houten vaten, zoals een foeder van Italiaanse grappa. De brouwers leiden je graag rond in de brouwruimte, gevolgd door een tasting. 

🏠Brussels Beer Project 
 Dansaert Taproom
 Antoine Dansaertstraat 188
1000 Brussel

🕙 Openingsuren, bezoek en rondleiding: https://beerproject.be

Zes broers, één brouwerij

Is Lambiek ook in Brussel aan een heropleving bezig? Het ziet er naar uit. Brouwerij Taymans heeft alvast grootste plannen. In 1906 bouwde Adolphe-Philippe Taymans een pakhuis om lambiek te laten rijpen en in 1911 volgde een eigen brouwhuis. In 1970 stopte zijn zoon Pierre met brouwen, maar in 2022 bliezen zes kleinkinderen – zes broers – de brouwerij nieuw leven in. En dat op de oorspronkelijke site.

Vandaag maken ze een reeks speciaalbieren en een eigen blend met Lambic Taymans. Na 50 jaar stilte, zijn er opnieuw complimenten te horen over een Taymans Lambic in de straten van Jette. Geuze tappen ze nog niet, want het voornaamste ingrediënt van dit unieke bier blijft tijd. Maar ze hebben beloofd dat die er komt. Intussen ben je altijd welkom voor een rondleiding of proeverij.

🏠Brouwerij Taymans  
Van Bortonnestraat 46
1090 Jette

🕙Te bezoeken op afspraak: www.brasserie-taymans-brouwerij.be

Geuze van ’t vat

Als je vanuit Brussel de Zenne stroomopwaarts volgt, kom je in het hart van Lambiekland, waar de stadse drukte plaatsmaakt voor een golvend Bruegeliaans landschap. Met trein, auto of fiets ben je er in een wip. Volg de rivier nog wat verder, tot over de taalgrens, en je belandt in Bierghes (of Bierk), thuisbasis van Gueuzerie Tilquin.
Pierre Tilquin richtte er in 2009 de eerste geuzestekerij op Waals grondgebied op. Sinds 2021 brouwt hij er ook lambiek. Zijn meest bijzondere creatie? Geuze Tilquin van ’t vat: een lambiek die hergist op een vat in plaats van op fles. Een zeldzaamheid, dus de moeite om even de taalgrens over te gaan om te proeven, toch?

🏠Gueuzerie Tilquin  
Chaussée Maïeur Habils 110
1430 Bierk

🕙Te bezoeken op afspraak: www.gueuzerietilquin.be
Taproom en winkel open elke zaterdag van 10.30u tot 13.00u