Parken met bosallures
Park van Tervuren
Op een zucht van Brussel strekt het monumentale Park van Tervuren zich uit over 205 hectare. Dit voormalige jachtgebied van de Brabantse hertogen pronkt met Franse tuinen, vijvers, fonteinen, beelden en historische gebouwen. Maar vooral: grote delen werden aangelegd als bos, zodat je hier over statige dreven lange wandelingen kunt maken langs majestueuze eiken en beuken. Misschien spot je zelfs eekhoorns, een bosuil of een vos.
TIP Het park maakt deel uit van het nieuwe Nationaal Park Brabantse Wouden en geeft zo toegang tot nog meer bosbeleving.
Parkdomein Groenenberg
Op het parkdomein van het charmante Kasteel Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw vallen meteen de fraaie bosranden op. Naast de vele eiken, beuken, essen en lindebomen kom je er enkele bijzondere soorten tegen, zoals een trompetboom, doodsbeenderenboom, amberboom en mammoetbomen. Het bosrijke park met vijver trekt ook zeldzame amfibieën, wezels en interessante vogels aan, zoals de wielewaal en kerkuil.
TIP De Kastelenwandeling (7 km) leidt je door zowel door de kasteelparken van Groenenberg en Gaasbeek als door een charmant stukje Pajottenland.
Oase aan het water
Abdij van Kortenberg
Een waterpartij maakt een park of bos nog een tikje idyllischer. Zo is het verrassend grote Park (10,5 ha) rond de Abdij van Kortenberg een zalig rustgevend oord. Je mijmert er op een bank aan de vijver of slentert er vredig rond. De indrukwekkende abdij zelf is een beschermd monument. Wist je dat hier in 1312 het Charter van Kortenberg getekend werd? Het was een belangrijke voorloper van de democratische grondwet.
TIP Een echte aanrader is brasserie Bar Bruis: een sfeervolle wandel en re-cycle bar met een huiskamergevoel.
Kasteelpark Ter Rijst
Misschien wel een van de meest onderschatte kasteelparken: in Pepingen in het Pajottenland kun je helemaal opgaan in Kasteelpark Ter Rijst (50 ha). De Engelse landschapstuin telt enkele mooie vijvers, in de buurt staan vaak indrukwekkende bomen. Je ontdekt hier ook een romantische spielerei die typisch is voor een 19de-eeuwse landschapstuin: het water dat als een rivier door een stukje park meandert, is in werkelijkheid een kanaalvijver.
TIP Het park sluit haast ongemerkt aan op een bosreservaat.
Grootse openluchtmusea
Plantentuin Meise
Sommige tuinen zijn levende tentoonstellingen, die meer bieden dan verpozing alleen. In de Plantentuin Meise (92 ha) kun je alvast eindeloos op verkenning gaan. Met maar liefst 18.000 soorten planten en prachtige serres is dit een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Buiten wandel je bijvoorbeeld van de middeleeuwen naar een romantische eilandtuin, een bloementheater of oude erfgoedbomen. In de plantenkassen reis je dan weer naar verschillende klimaatzones en biotopen.
TIP Verken de Eilandtuin via een 400 meter lange, meanderende steiger en ontdek diverse water- en moerasplanten in unieke biotopen.
Museumtuin Kasteel van Gaasbeek
De ommuurde museumtuin (2 ha) bij het onlangs gerenoveerde Kasteel van Gaasbeek is een echte schatkamer. Die brengt hulde aan de Vlaamse hoveniers, die tussen 1860 en 1940 tot de wereldtop behoorden. Benieuwd naar aardbeispinazie, zeekool en oude teelttechnieken? In de verschillende moestuinen met vergeten groenten ontdek je hier alles over. Verder kun je je laten inspireren door de prachtige Italiaanse siertuin en oude of zeldzame fruitbomen zien. Uniek is de grote verzameling leifruitbomen in sierlijk speelse vormen.
TIP In de zomer opent brasserie Graaf zijn deuren.
Verborgen parels
Park Drie Fonteinen
Hou je van ontdekkingen? Laat je in Vilvoorde betoveren door de verschillende werelden van het reliëfrijke Drie Fonteinen (50 ha). Je zwerft er door een prachtig Engels landschapspark uit de 18de eeuw, maar kunt ook de geometrie van een tuin in Versailles-stijl en twee indrukwekkende zichtassen bewonderen. Verrassend: aan de rand van het domein neemt de Japanse tuin je mee naar de bruggen, bergen en torens van het verre oosten.
TIP De brasserie in de voormalige oranjerie heeft een terras met zicht op de Franse tuin.
Waalborrepark
Asse heeft een goed bewaard geheim: achter een woonwijk bij het station ligt het heerlijke Waalborrepark (4,5 ha) verborgen. De romantische lusttuin dompelt je meteen onder in een intieme sfeer. Maar het is vooral de bomencollectie die deze buitenplaats uniek maakt. Rond de grasvlakte zijn 123 soorten te zien, die een paar verzamelaars ooit van verre reizen meebrachten. Daar zitten enkele zeldzame soorten en opmerkelijk grote exemplaren bij.
TIP 24 bomen zijn beschermd als monument, te herkennen aan een wit naamplaatje.