Bogaerden, zo doopten brouwers Koen en Willem hun bieren van spontane gisting. Genoemd naar het Pajotse dorpje waar het voor hen begon. Vandaag brouwt Sako haar traditionele lambiekbieren in een moderne brouwerij in Gooik. Met lokale grondstoffen en rijping op houten vaten van 400 liter krijgt elk bier karakter en diepgang. Proeven kan in de gezellige proeversruimte, met het koelschip in het midden van de belangstelling.
Ontdek meer over Lambiekland en de verschillende brouwerijen en events
Praktisch
Reserveer hier je bezoek.
Deze brouwerij maakt deel uit van het Paspoort Lambiekland.
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Op de ruime koer voor de brouwerij.
Verhaal
Geduld, vakmanschap en respect voor de natuur. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van de traditionele lambiekbieren volgens brouwers Koen Christiaens en Willem Van Herreweghen. Ze startten hun brouwerij Sako in het dorpje Bogaarden en brouwen vandaag in Gooik, in een moderne maar klassieke installatie. Daar is alle ruimte voor hun vaten en grote houten foeders, goed voor een lagercapaciteit van 1750 hectoliter.
De naam van hun bieren van spontane gisting, Bogaarden, verwijst naar hun oorsprong. “We dragen de liefde voor lambiek en geuze mee vanuit onze Pajotse roots,”, zeggen de brouwers. “Dat erfgoed willen we niet alleen bewaren, maar ook doorgeven. Met bier dat de tijd trotseert: gebrouwen volgens eeuwenoude traditie, met een frisse blik op morgen.”
Hun lambiek rijpt op vaten van 400 liter, dat levert de beste verhouding op tussen oppervlakte en inhoud voor een mooie, controleerbare rijping. De grondstoffen zoekt Sako lokaal, zo komt de tarwe van het Hof te Kattem in Roosdaal. En proeven? Dat doe je in de gezellige proeversruimte rond het koelschip.
Nog een weetje: in het bekende lambiekcafé De Bascule in Pepingen rijpt wort van Sako in de kelder, als basis voor de Oude Geuze De Bascule.
Beleving
Koen en Willem, de bezielers van Bogaerden, heten je van harte welkom in hun brouwerij in Gooik.
Bezoek en rondleiding
Elke zaterdag gaan de poorten van de brouwerij open en kan je een kijkje achter de schermen nemen. Proeven doe je rond het grote koelschip in de proeversruimte.
🧍🏻 Elke zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 17.00 uur.
🧍🏻🧍🏻Rondleidingen mogelijk in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Een bezoek duurt 120 min.
🦽 De winkel en de brouwerij zijn toegankelijk, de verbruikersruimte niet. Geen aangepast sanitair.
Degustatieruimte
Je wandelt door het brouwproces, langs het brouwerij, het koelschip en de houten tonnen, en sluit af met een proefmoment van vier zorgvuldig gekozen bieren. Op afspraak.
💶 19 euro per persoon, inclusief degustatie van vier proevertjes.